Az eróziós fogkopás, másnéven savas fogkopás, saverózió, fogzománc-erózió vagy fogerózió egyre nagyobb kockázatot jelent, és rövid időn belül fogaink hosszú távú egészségének soron következő súlyos kockázati tényezőjévé válhat – ez a 21. század egyik valódi kihívása. Ennek ellenére csupán kevesen hallottak róla.

Ez a forradalmi kutatás ugyanakkor kimutatta, hogy a savakban gazdag, modern étrend elősegítheti a fogkopás kialakulását.

Mi a savanyú igazság?
Majdnem minden harmadik fiatal felnőttnél kimutathatóak a fogkopás tünetei

A fogkopás állapota idővel súlyosbodik, ezért ez a vizsgálat még megdöbbentőbb, mert azt mutatja, hogy a fiatal felnőttek akár 30%-ánál is jelen lehetnek a fogkopás bizonyos mértékű tünetei.

Bár a fogkopás korai jeleit lehetetlen magunkon észlelni, a fogorvosnál tett látogatásunk során, miközben a fogorvos fogszuvasodás vagy fogfájás jeleit keresi, a saverózió 5 legfontosabb tünetének jelenlétét is ellenőrizheti: gyenge, vékony, átlátszó vagy áttetsző, sárgásodó és fakó fogzománc.

Napjaink modern, savakban gazdag étrendje sokkal nagyobb kockázatot jelent fogai számára, mint gondolná.

Már akár mindössze napi 4 savanyú „pillanat” is elég lehet ahhoz, hogy a savas fogkopás vagy saverózió kockázata megemelkedjen.

Nemcsak a szénsavas üdítőitalok, a kávé vagy a bor, hanem még az egészségesebb ételek és italok, például a gyümölcs, a gyümölcslevek, a citromos, szénsavas ásványvíz, de még akár a salátaöntetek is beleszámíthatak a napi savas „pillanatokba”.

Tudja meg, hogy napjaink étrendje milyen hatással lehet fogainkra. Ez a SAVANYÚ IGAZSÁG

A
fogzománc
és a
saverózió

A fogzománc a fogainkat kívülről borító, fehér színű, ásványi anyagokban gazdag védőréteg. Nemcsak erős, hanem egyben testünk legkeményebb szövete. Talán meglepő, hogy a fogzománcot akár a mindennap fogyasztott ételekben és italokban megtalálható savak is meggyengíthetik, illetve megpuhíthatják. A meggyengült szerkezetű fogzománc sokkal könnyebben lekophat. A fogzománc ilyenkor fokozatosan vékonyabbá, fakóbbá és áttetszőbbé válik – míg végül az alatta található sárga réteg színe áttűnik rajta. A fenti csupán néhány a saverózió sok tünete közül.

A fogkopás tulajdonképpen a fog szöveteinek (vagyis a fogzománcnak) a fokozatos elveszítése, ami ezért nagyban különbözik a fogszuvasodástól. A kiváltó okok között mechanikai (pl. fogcsikorgatás) és kémiai tényezők (pl. étkezési savak) is szerepelhetnek. Az eróziós fogkopást más néven saveróziónak is nevezzük, ami a fogzománc általában étkezési savak következtében történő kopását jelenti.

Pronamel termékeket annak érdekében fejlesztettük ki, hogy segítsen nemzedékünk fogainak hosszantartó védelmében.

Hisszük, hogy mindenkinek, legyen fiatal vagy idős, joga van az erős, egészséges és szép fogsorhoz, és mindenkinek joga van egész élete során élvezni a finom, egészséges ételeket és italokat.

Ennek érdekében elkötelezett riportereinket egy olyan küldetésre küldtük szerte a világon, amelynek célja, hogy felderítsék az igazságot a saverózióról. A forradalmian új eredményeket hozó kutatás alapján arra lesznek kíváncsiak, hogyan befolyásolja a saverózió az életünket, és hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük fogainkat ettől az egyre gyakoribb fenyegetéstől.

Fogorvosoktól, kutatóktól, gyümölcstermesztőktől, borkóstolóktól, valamint azoktól az átlagemberektől szeretnék megtudni a SAVANYÚ IGAZSÁGOT, akik élvezik mindennapi egészséges étrendjüket, és ezen a továbbiakban sem szeretnének változtatni.

Ennek érdekében elkötelezett riportereinket egy olyan küldetésre küldtük szerte a világon, amelynek célja, hogy felderítsék az igazságot a saverózióról. A forradalmian új eredményeket hozó kutatás alapján arra lesznek kíváncsiak, hogyan befolyásolja a saverózió az életünket, és hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy megvédjük fogainkat ettől az egyre gyakoribb fenyegetéstől.